Zelf een mahjongtafel maken

Een goeie mahjongtafel – hoe ziet die eruit? Deze vraag legden we voor aan Sjef Strik, die voor het eerste Europese Mahjong Kampioenschap van 2005 maar liefst 14 tafelbladen maakte. Een expert dus.Volgens Sjef bestaat de ideale mahjongtafel uit een glad oppervlak met opstaande randen, zodat je gemakkelijk een muur kunt bouwen en je stenen niet snel van de tafel afschuiven. De ideale afmetingen, inclusief de opstaande randen, zijn dan 94 x 94 cm. Als je niet al te onhandig bent, kun je zo’n tafelblad zelf maken. Hier zijn de instructies van Sjef.

Benodigdheden:

  • multiplexplaat: 920 x 920 mm
  • folie: 920 x 920 mm
  • horregaas: 920 x 920 mm
  • 4 houten latten: 94 x 64 x 32 mm (l x b x h)

Materiaal:
Het mahjongtafelblad bestaat uit vier lagen: een vierkante plaat multiplex, dan een laag geluidsdempende folie, daarna horregaas en tenslotte de vier houten randen.

Een Mahjongtafel in onderdelen

A. Multiplex
Multiplex is wat duurder in aanschaf dan MDF of spaanplaat, maar is wel lichter en beter bewerkbaar.

B. Folie
De geluiddempende folie is hetzelfde materiaal waarmee zwartgoed artikelen zoals tv’s of dvd-spelers worden verpakt. Het kan lastig worden om de folie per meter aan te schaffen. Niet elke bouwmarkt verkoopt dit materiaal en bij de Praxis waar ik het gekocht heb was het alleen per rol van 15 meter te koop (aangezien er 14 opzetbladen gemaakt moesten worden kwam dit goed uit en is uiteindelijk al het materiaal gebruikt). Deze rollen worden bij bovengenoemde bouwmarkt onder de naam “Ondervloerrol” verkocht en worden gebruikt bij het leggen van laminaatvloeren.

C. Horregaas
Het horregaas levert geen problemen op aangezien je dit op elke lengte kunt kopen (zit namelijk meestal op een rol waarbij je zelf de lengte kunt bepalen en afknippen).

D. Houten randen
In de houten omlijsting kun je een sleuf aanbrengen om fiches of om schrijfgerei neer te leggen.

Werkwijze
Nadat de multiplexplaat op maat is gezaagd bevestig je met een nietapparaat de folie en het horregaas strak op de multiplexplaat. Zorg ervoor dat je niet niet op de plaatsen, waar de sleuven in de omlijsting komen te zitten.
Zorg ervoor dat de beschermfolie en het horregaas de multiplexplaat volledig dekt. Het materiaal dat over de multiplexplaat valt kun je met een schaar afknippen.

Voor de houten omlijsting zijn vier vuren houten latten gebruikt, deze dienen aan beide zijden verstek worden gezaagd. Aan één zijde dient een rechthoek (54 mm x 18 mm) aan materiaal worden uitgefreesd, zie tekening. Let op dat de sleuf niet breder wordt dan 36 mm, zodat er voldoende hout overblijft om het horregaas vast te klemmen.

Na het wegfrezen blijft er een rand staan van 10 mm breed en 18 mm hoog. Het donkere deel is weggefreesd. Daarin is een sleuf voor fiches en/of pen gemaakt.

De houten latten kunnen met de hand of schuurmachine wordt geschuurd. Met een schuurmachine gaat het sneller en worden de latten goed glad. Ik heb schuurpapier gebruikt met een grofheid van P120 (fijn). De latten kun je schilderen, blanke lakken, beitsen of onbewerkt laten.

Tot slot worden de latten op de multiplexplaat gelegd en aan de onderzijde vastgezet met spaanplaatschroeven, drie aan elke kant. Hierbij heb ik rekening gehouden met de sleuf aan de bovenzijde.

Nu hoef je nog maar een ding te regelen, namelijk dat je drie spelers met de stenen hebt klaar zitten om het opzetblad in te wijden. Veel speelplezier!

Aldus Sjef Strik.

Heb je geen tijd, geen zin of wat dan ook om een mahjongtafel te maken, kun je natuurlijk ook zo’n handige opklapbare mahjongtafel kopen. Dat kost je ongeveer 60 euro. Wij kochten onze mahjongtafel bij Toko Dun Yong, Stormsteeg 9, 1012 BD Amsterdam, tel: 020-6221763.

Voorbeeld van een Mahjongtafel

Tags: ,

Wil je reageren...

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image