Sichuan mahjong

sichuan mahjong

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Keevel vraagt aan schrijver Jelte Rep: ‘Heb je je wel eens verdiept in Sichuan mahjong?’ Jawel, dat heeft hij wel gedaan. ‘Ik weet al niet meer wat de aanleiding is geweest, maar ik heb het een en ander uitgezocht over Sichuan mahjong. Ik heb het een en ander samengevat in een document. Misschien vind je het ‘nice to know’.

Tags:

2 reacties op “Sichuan mahjong”

 1. Jelte Rep schreef:

  Zeker, ‘nice to know’. Het stikt evenwel van de mahjongspelregels. Daar zou je een boek over kunnen schrijven en er zitten vaak leuke dingen tussen.
  Ik streef er evenwel naar onze spelregels te bewaken tegen veranderingen. De regels van andere spellen, schaken, dammen, bridge etc worden nooit veranderd. Alleen mahjong roept begeerte op om spelregels te veranderen. Gek is dat.
  Het invoeren van nieuwe varianten heeft het Nederlandse mahjongwereldje behoorlijk verdeeld en opgehitst.

 2. Jan Keevel schreef:

  Ach, Mahjong is net kaarten (welk een toeval). Met speelkaarten kun je meerdere spellen spelen: klaverjassen, hartenjagen, bridgen, jokeren, gin, rummy, e.v.a..
  Zo zie ik de mahjongstenen ook. Je kunt er vele spellen meespelen: Klassiek, NTS, MCR, RCR, SBR, e.v.a.
  Ik ben het met je eens, binnen zo’n spelsoort moet je niet teveel willen (blijven) veranderen (vgl NTS 2002 – 2009; de laatste is gelukkig weer af geserveerd). Ik heb al moeite met twee soorten klaverjassen (Amsterdams vs Rotterdams).

  Eigenlijk is NTS al een stapje van Klassiek Mahjong af (uitgaande van de klassieke regels in de boekjes uit de jaren ’70/’80). Niets mis mee. Het is ook een spelsoort. Klaverjassen moet je niet met hartenjagen vergelijken. NTS niet met … (noem maar op)

  In de kaartwereld is er ook een verscheidenheid, bridge en klaverjassen in verenigingsvorm, vele andere spelsoorten vooral thuis. In de mahjongwereld (feitelijk ook een kaartspel) in de thuiswereld naar verwachting veel 1970/1980-(familie)regels, in verenigingsvorm NTS, RCR, MCR. (En dan beperk in me tot NL)

  Ruim een jaar geleden heb ik MCR “bestudeerd” … dat is mijn spel niet. Het grappige van SBR vind ik de totaal andere benadering (net zo groot als het verschil tussen jokeren en hartenjagen). Maar Klassiek resp NTS is toch wel het spel dat ik prefereer.

Wil je reageren...

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image