Ruzie over heersende wind

Eidee van Luinen: Ik heb een vraag. Kun je me uitleggen hoe de wisseling van de heersende wind gaat? We hebben daar steeds ruzie over en niemand weet eigenlijk precies hoe het gaat.

Stel dat Oost een ronde heeft gedaan (gestart met Jan)  en door zou moeten naar de oorspronkelijke startplaats: Jan,. Dan wordt Zuid heersend en slaat Jan een keer over met heersen (want  dat is hij al geweest), omdat degene naast hem, die Zuid is, nu heerser wordt?

Iemand beweert dat Oost blijft heersen en dat Zuid erbij komt als heersende wind. Ik geloof dat niet. Zou je hier een overzichtelijk antwoord op kunnen geven? Bij voorbaat bedankt en met groet.

Mahjong in de open lucht tijdens de manifestatie Hilversum denkt 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jelte Rep: Als Jan opnieuw Oost wordt, dan is één ronde gespeeld en begint de tweede ronde. Er verandert niet veel, alleen in deze ronde is Zuid de heersende wind in plaats van Oost. Bij het begin van deze Zuidenronde is Jan Oost en betaalt en ontvangt dubbel.

Oost betaalt en ontvangt tijdens het hele spel altijd dubbel, dus ongeacht welke ronde.
De heersende wind verandert per ronde.

Heeft Zuid in de tweede ronde (de ronde van de Zuidenwind) een pung/kong van zuidenwinden dan claimt hij daarvoor twee verdubbelingen: 1 voor heersende wind en 1 voor eigen wind.

Heb ik het zo duidelijk uitgelegd? Ik hoop het, want bij mahjong past geen ruzie. Het is immers geen bridge!

Eidee van Luinen: Haha we hebben geen echte ruzie hoor, maar altijd een punt van gekibbel. Het is nu duidelijk, dank je wel voor je antwoord.

Zie verder: Het Nieuw Mahjong Boek, pagina 24.

Tags: , ,

Wil je reageren...

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image