Enig mogelijke steen of enig mogelijke plaats?

Jan Keevel (rechts): is het plaats of steen?

Jan Keevel (rechts): is het plaats of steen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je boek wijkt op twee plaatsen af van de puntenkaart van de NMB, constateert Jan Keevel, de coming man in het Nederlandse mahjongwereldje. ‘Jij schrijft dat je 2 punten krijgt voor de winnende steen als die de enig mogelijke steen is, de  NMB-puntenkaart zegt enig mogelijke plaats.

En jij hebt het over Dubbelschone Tweelingen van één kleur, de NMB-puntenkaart over Zeer Schone Tweelingen niet in één kleur’.
‘Wat is de waarheid?’, vraagt Jan Keevel zich af.

Dit is het antwoord van auteur Jelte Rep:
‘Het komt op hetzelfde neer, enig mogelijke plaats of enig mogelijke steen. Mijn voorkeur gaat uit naar steen. Daar speel je mee en niet met gaten.’

Zeer schoon vind ik een verwarrende  en overbodige term. Het gaat hier om Tweelingen van één kleur en alleen Enen en Negens, plus troefstenen. Je krijgt daarom twee verdubbelingen: 1 voor schoon spel (kleur) en 1 voor schoon spel (hoekstenen). Ik prefereer de term Dubbelschoon, die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. Zeer schoon vind ik meer een kreet voor wasmiddelen.

Tags: , , ,

7 reacties op “Enig mogelijke steen of enig mogelijke plaats?”

 1. Jan Keevel schreef:

  Hi Jelte,
  ik ben het niet helemaal met je eens voor wat betreft enig mogelijke steen versus enig mogelijke plaats.
  Voorbeeld: naast drie andere combinaties heb je bamboe-1, bamboe-2, bamboe-3 en bamboe-3.
  De enig mogelijke steen om mahjong te hebben is bamboe-3. Echter, er zijn 2 plekken mogelijk:
  – in de chow (dan had je dus een compleet paar + een incomplete chow)
  – in het paar (dan had je dus een complete chow + een incomplete paar). In dit geval krijg je ook nog punten voor het completeren van het paar.

 2. Jelte Rep schreef:

  Enig mogelijke steen is dus de juiste omschrijving. Enig mogelijke plaats niet. Die kreet willen we dus nooit meer horen

 3. Jan Keevel schreef:

  Nog een vraag over Enig mogelijke steen in de volgende spelsituatie:
  De wind van de ronde is Oost, jij bent West.
  Je hebt een wachtend spel: drie chows en/of pungs van één kleur + een paar West + een paar Noord.
  Je kunt zowel met Noord als West mahjong maken, maar je mag alleen mahjong maken met West in verband met de verplichte 2 verdubbelingen.
  ik denk dat West niet telt als enig mogelijke steen. Noord maakt namelijk ook mahjong. Alleen telt die reglementair niet. Klopt dit, of ben ik nu te zwart-wit?

 4. Jelte Rep schreef:

  Ja, dat klopt. Je kan op meerdere manieren mahjong maken. Of dat mahjong voldoet aan andere eisen is niet van belang. Een spel van vier series en een paar is een mahjong.

 5. Jan Keevel schreef:

  Ik wil nog even terugkomen op onze eerdere discussie over “enig mogelijke steen”
  Dat het enig mogelijke steen is en niet enig mogelijke plaats, daar zijn wij het wel over eens. Toch wordt er regelmatig Enig mogelijk plaats gezegd.
  Maar wat denk je van de volgende situatie:
  – je hebt een wachtend spel heb met vier combinaties plus bamboe-1. Je krijgt nog een bamboe-1 en completeert daarmee het paar.
  Als ik de spelregels zwart-wit volg, krijg je dus geen punten voor enig mogelijke steen. Immers, kringen-1 had ook mahjong opgeleverd: Vogel eet Cake.
  Ben ik dan TE zwart-wit?

 6. Jelte Rep schreef:

  Laten we het op dit moment van die verhitte zwarte piet discussie niet spreken over zwart-wit!
  De Vogel eet Cake is een idiotie van een oude, machtige Chinees en moet ook als zodanig behandeld worden. Zijn uitspraak ontbeert iedere logica. Hij kon niet tegen zijn verlies en bedacht ter plaatse een mooie (dat wel) smoes.
  Kringen-1 komt als het ware uit de hemel vallen.
  Deze eigenzinnige situatie levert 10 punten op, dat is dus inclusief sluitpaar en enig mogelijke steen. Wel kun je nog 2 punten krijgen voor zelf gepakt.
  Is het bamboe-1 dan is er geen smoes nodig en gelden de normale regels. Dus 2 punten voor enig mogelijke steen. Gek, maar wel leuk.

 7. Jan Keevel schreef:

  OK, dankjewel. Heerlijk, die rare Pe-ling eet Cake.
  Overigens, we moeten minder zwartepieten m.b.t. Zwarte Piet.

Wil je reageren...

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image